Nieuwsbrief 2024, nr. 6
Geachte leden,
De aardappelziekte Phytphtora heeft afgelopen jaar voor veel problemen gezorgd, ook bij de professionele kwekers. Onze voorzitter schrijft in de meegestuurde notitie over de beste manier om problemen met deze ziekte te voorkomen.
Momenteel is het grote hek gesloten. In principe doen we het op de eerste zaterdag van de maand open tussen 9.00 en 17.00 uur. Het betreft: 7 december, 4 januari, 1 februari en 1 maart. Natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het kleine hek blijft in de wintermaanden gewoon open.
Er zijn een aantal tuinen vrijgekomen en ondertussen ook weer verhuurd. Op dit moment zijn er nog een drietal tuinen beschikbaar. Als bestuur hanteren we de volgende spelregels:
Spelregels verhuur volkstuinen Nocht en Wille.
- Opzeggingen van tuinen of aanvragen komen schriftelijk (of per mail) binnen bij de secretaris. Datum van binnenkomst is bepalend voor de plek op een eventuele wachtlijst.
- Leden hebben voorrang als er tuinen geruild kunnen worden.
- In principe heeft een lid één tuin. Pas als er geen belangstelling is voor een tuin kan die worden aangeboden aan een bestaand lid. Er is dan sprake van tijdelijke verhuur voor één jaar.
- In alle gevallen waarin de statuten en het reglement niet voorzien, beslist het bestuur.
In de winter zal er weer worden gesnoeid. Kijk even naar de afwatering en bekijk wat u zelf kunt doen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Met vriendelijke groet,
Dirk Osinga
Secretaris Volkstuinvereniging Nocht en Wille
Beste leden,
Afgelopen jaar sloeg de aardappelziekte Phytophthora stevig toe. De ernstigste uitbraak in 30 jaar. Eerder hebben we u al geïnformeerd over de verschijnselen van deze ziekte. Hoe kan je voorkomen dat deze ziekte op de tuin toeslaat? Een aantal leden vroegen om advies. Hier
volgen vijf tips. Phytophthora is een schimmelachtige ziekte die veel schade kan veroorzaken in de tuin, vooral bij aardappelen en tomaten. Hier zijn vijf maatregelen die je kunt nemen om de verspreiding van Phytophthora in je volkstuin te beperken:
- Gebruik resistente rassen: Kies voor variëteiten van rassen die resistent of minder vatbaar zijn voor Phytophthora. Op internet zijn veel rassen te vinden die min of meer resistent zijn. Let op: vaak niet 100%. Het telen van Borgers of Bildstar is vragen om moeilijkheden. Deze rassen zijn nogal ziektegevoelig.
- Zorg voor goede afwatering: Phytophthora houdt van vochtige omstandigheden, dus het is belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering in je tuin. Maak verhoogde bedden of werk de grond goed door om te voorkomen dat er water blijft staan.
- Rotatie van gewassen: Door gewassen jaarlijks te wisselen voorkom je dat Phytophthora zich op dezelfde locatie blijft ontwikkelen. Dit verstoort de levenscyclus van de schimmel en
vermindert de kans op besmetting. Eén keer in de drie jaar kan. Eén keer in de 4 jaar is nog beter. Dit ook i.v.m. de aardappelmoeheid van de grond.
- Verwijder aangetaste planten en resten: Phytophthora kan in plantresten overleven, dus het is belangrijk om zieke planten of plantenresten direct uit de tuin te verwijderen en te vernietigen. Dit voorkomt dat de ziekte zich verder verspreidt. Het reglement van de vereniging is hierin erg duidelijk! Het is ook wettelijk verplicht.
- Gebruik preventieve behandelingen: Er zijn biologische en chemische middelen beschikbaar die kunnen helpen om Phytophthora te bestrijden of te voorkomen. Bij vochtige weer moet er wekelijks worden gespoten. Afgelopen jaar bleek dat de biologische middelen niet voldoende werkten. Sommige tuinders hebben een hekel aan spuiten. Verbouw dan alleen de vroege, robuuste soorten. Zorg ervoor dat de aardappelen begin juni worden geoogst. Deze maatregelen kunnen samen helpen om de kans op een Phytophthora-uitbraak in de volkstuin te minimaliseren. Op dit moment verbieden steeds meer volkstuinverenigingen het telen van aardappelen vanwege deze ziekte. Zo ver willen wij het niet laten komen. Dus graag uw medewerking!
Lieuwe Sytsma
Voorzitter